2016. január 4.

Rózsaszín víziló

2015. év végén kezdte el bejárni a világot néhány fénykép az interneten, amelyeken egy rózsaszín víziló szerepel, szürke társai között.

Forrás: http://mysteriousuniverse.org/2015/12/rare-pink-hippo-returns-to-park-in-kenya/
A fényképeket egy francia pár készítette pihenésük során, a kenyai Maasai Mara Nemzeti Parkban. Több szóbeszédet is hallottak arról, hogy többen is láttak egy rózsaszín vízilovat, aminek utána szerettek volna járni. A Mara folyóban találtak rá a víziló csordára, aminek tagja a nagyon ritka egyed.
Bőrének színe egy betegségnek köszönhető, amelyet leucizmusnak neveznek. Bőre részleges pigmentáció hiányban szenved, ezért nagy részben rózsaszínű, szürke foltokkal. Ez a betegség abban különbözik az albínó példányoktól, hogy csak a bőrszínt érinti, a szemeket nem.
Sajátos színe sajnos nagyobb veszélynek teszi ki a természetben, mert az ellenséges fajok elleni rejtőzködést lehetetlenné teszi, valamint a nap káros sugarai ellen is sokkal nehezebben védekezik.

Forrás: https://www.yahoo.com/travel/pretty-in-pink-rare-pink-hippo-photographed-in-195638333.html
De többen is úgy gondolják - és nem tűnik alaptalannak a feltevés -, hogy szintén ezt a vízilovat fényképezte le 2010-ben egy brit testvérpár, akiknek meséltek egy pletykáról, miszerint rózsaszín vízilovat láttak már többen is. Azonban a felbukkanásnak sem az időpontját, sem a pontos helyét nem tudták kideríteni. Egy reggeli piknik során bukkant fel mellettük a víziló, és gyorsan lencsevégre is kapták.

Forrás: http://www.dailymail.co.uk/news/article-1315917/Rare-pink-hippo-images-captured-Masai-Mara-Kenya.html
Bár ritka, hogy ilyen betegséggel élő példányra bukkan az ember, 2011-ben is készítettek egy felvételt rózsaszín vízilóról. A Dél Luangwa Nemzeti Parkban, Zambiában is egy pletyka nyomán indult keresésre egy turista. Az amatőr fényképész a levegőben járt utána a híreszteléseknek, és a sikerességéről fényképe a bizonyíték.

Forrás: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2480847/Its-pink-HIPPO-Rare-sighting-African-animal.html
Remélem, a jövőben is be tudok számolni ilyen érdekességekről!
De mivel az említett betegség megnehezíti a víziló életben maradási esélyeit, erősen szurkolok és sok sikert kívánok a további élethez. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése